Cezai şart kaça ayrılır?
Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 158. maddesi üç farklı cezai şart türünü düzenlemektedir. Bunlar isteğe bağlı cezai şart, ifaya bağlı cezai şart ve ifayı engelleyen cezai şarttır.
Cezai şart para olmak zorunda mı?
Ana iddiada olduğu gibi, sözleşmede herhangi bir sözleşmesel ceza da kararlaştırılabilir. Uygulamada genellikle ceza koşulu olarak parasal bir ödeme belirtilse de, kanunları, ahlakı veya kişisel hakları ihlal etmediği sürece bir şey vermek, yapmak veya yapmamak gibi diğer ceza türleri de mümkündür.
Cezai şart belirsiz olabilir mi?
Sözleşme cezası, sözleşmenin erken feshine bağlı kılınmışsa, sürekli iş sözleşmelerine uygulanamaz. Çünkü sürekli iş sözleşmelerinin öngörülebilir bir bitiş tarihi yoktur.
Cezai şart bir tazminat mıdır?
Sözleşmesel cezanın zarardan bağımsız olması, sözleşmesel cezanın işlevini telafi etmek olmadığını göstermektedir.[12] Hiçbir zarar meydana gelmemiş olsa bile sözleşmesel ceza talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir.
Cezai şart ne kadar olur?
Sözleşmesel bir ceza kararlaştırılmışsa, bu ceza peşin satın alma bedelinin yüzde onunu geçemez. Bu maddenin en önemli istisnası, çalışanın işverene karşı daha zayıf konumundan dolayı, iş sözleşmesine tek taraflı olarak sözleşmesel bir ceza konulamamasıdır.
Cezai şart yabancı para olabilir mi?
Ayrıca, sözleşmelerdeki hizmet kapsamı yalnızca sözleşme bedelinden oluşmaz. Aynı zamanda sözleşmeden doğan diğer ödemeler, örneğin sözleşme cezaları ve faizler, yabancı para biriminde yapılamaz.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Cezai şart faiz işler mi?
4. CEZA ŞARTINA İLİŞKİN DİĞER MEVZUAT HÜKÜMLERİ “Faiz veya irat borcunu veya bağışladığı herhangi bir miktarı ödemede temerrüde düşen borçlu, icra takibinin başlatıldığı veya davanın açıldığı günden itibaren temerrüt faizini ödemekle yükümlüdür.”
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Cezai şart için kusur aranır mı?
Ceza ödemekle yükümlü olan kişinin cezayı ödemesi için kusurlu olması gerekse de borçlunun kusurunu ispat yükü alacaklıya ait değildir. Bu durum, borçlu için kusursuz sorumluluk ilkesinin ceza hukuku çerçevesinde benimsendiği varsayımını gerektirmez.
Cezası şart icraya konulabilir mi?
Geçerli bir borcun ifa edilmemesi, eksik ifa edilmesi veya belirli bir yerde ve zamanda ifa edilmemesi hâlinde, malvarlığı değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen para cezasının borçludan mahkeme dışı icra yoluyla talep edilmesi mümkündür.
Cezai şart kısmi dava olarak açılabilir mi?
Sözleşmede cezai şart belirli bir miktar olarak kabul edilse bile, hâkimin müdahalesiyle indirilebileceğinden (TBK.182/son) bunun belirsiz süreli veya kısmi alacak olarak ileri sürülebileceğini düşünüyorum.
Hangi suçlardan tazminat alınır?
Tazminat davaları; Sözleşmeye aykırılık, suç, trafik kazası, tıbbi uygulama hatası, iş kazası, boşanma ve nişanın bozulması gibi pek çok tazminat türü bulunmaktadır.
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşme, süresi dolmadan feshedilmişse ve sözleşmede öngörülenlerden başka sebepler varsa, fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Sözleşme cezasının amacı, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemektir.
Ceza şartı ne demek?
Sözleşmesel ceza, sözleşmesel yükümlülükler çerçevesinde talebin yerine getirilememesi durumunda ortaya çıkan, ana talebe ek olarak ortaya çıkan ikincil bir taleptir. Ceza maddesinin oluşturulması için; sözleşmenin yerine getirilmemesinden kaynaklanan diğer taleplerden farklı olarak, zarar miktarının ispatı gerekmez.
Seçimlik cezai şart nedir?
İhtiyari ceza: Bu borcun ifasından vazgeçilerek ve asıl borcun ifasıyla aynı anda istenemeyecek cezadır. İhtiyari borca çok benzeyen bu ceza şartı, TTK m. 20’de düzenlenmiştir. 179/1’de çıkarılmıştır.
İfaya ekli cezai şart ne demek?
Alacaklıya hem alacağın yerine getirilmesini hem de bundan dolayı uğranılan zararın tazminini talep etme hakkı verir. Bunlara ayrıca ifaya eklenen cezai şartlar da denir.
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşmesel ceza için fatura düzenlenmesine gerek yoktur.