Belediye şirketleri şirket kurabilir mi?
Bilindiği üzere belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile kendilerine verilen görev ve hizmet alanlarında şirket kurabilirler. Belediyelerin ticari amaçla ticari kuruluş kurmaları ve mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye koymaları Cumhurbaşkanının onayına tabidir.
Belediye personeli şirket müdürü olabilir mi?
Belediye başkanları ve belediye meclisi üyelerinin belediye şirketlerinde yönetim kurulu üyesi veya genel müdür olarak atanmalarının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Belediye iştirak şirketleri nelerdir?
Belediye şirketlerindeki hisselerin tamamı veya hemen hemen tamamı doğrudan veya dolaylı olarak belediye idarelerine aittir. Anonim şirket veya limited şirket olarak kurulabilen bu şirketler, belediye tarafından yasal olarak tanınan görev ve hizmet alanlarında ticari faaliyetlerde bulunurlar.
Belediye şirketleri alt işveren midir?
Belediyeler ve bağlı kuruluşlarında geçici olarak çalışan işçilerin, belediyenin sürekli personeli yerine belediye işletmelerinde işçi olarak çalıştırılması düzenlenmiştir. Belediye işletmeleri, asıl işveren olan belediyelerin personelinin çalıştırılması esasına göre hizmet veren alt işveren şirketlerdir.
Belediye Başkanı şirket sahibi olabilir mi?
“Memurlar, Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (sanatkar) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar, ticari ve sınai işletmelere katılamazlar, ticari vekil veya satış mümessilliği yapamazlar, kollektif şirketlerde ortak veya limited şirketlerde komandit şirket ortağı olamazlar.
Belediyede çalışan biri şirket kurabilir mi?
Bir memur özel şirket kurabilir mi? 657 sayılı memurlar kanunu, kamu görevlilerinin ticari ve kazançlı faaliyetlerde bulunmasını yasaklamaktadır. Bu kanuna göre, memurlar ticari işletmelerin organlarında (yönetim kurulu, disiplin kurulu vb.) veya şirket yöneticiliği gibi görevlerde bulunamazlar.
Belediye Başkanı kamu personeli mi?
Bu kapsamda milletvekilleri, belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyeleri, muhtarlar, avukatlar, tercümanlar, tanıklar ve bilirkişiler, görevlerinin ifası bakımından kamu görevlisi sayılmaktadır.
Belediye şirket çalışanı meclis üyesi olabilir mi?
Bildirilen yasal düzenlemeler ve yargı kararı çerçevesinde; aynı tüzel kişilikte aynı kişide belediye meclis üyeliği ile belediye işletmesinde çalışmanın birleştirilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Ancak bu iki görevin farklı belediyelerde yürütülmesi halinde bu hüküm geçerlidir.
Kimler şirket müdürü olabilir?
Tıpkı gerçek kişiler gibi, tüzel kişiler de limited şirkette yönetici müdür olarak atanabilir. Müdür ayrıca Türk vatandaşı veya yabancı olabilir. Kanun, okul müdürlerinin yüksek öğrenim görmüş olma zorunluluğunu öngörmemektedir. Ayrıca, ortaklık sözleşmesi yönetici müdürler için özel nitelikler öngörebilir.
Belediye şirketlerini kim denetler?
Performans denetimi performans ölçümünün kapsamının ötesine geçemese de mali denetim ve uyum denetimi açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu bağlamda, Sayıştay’ın belediye şirketlerinin denetimi, denetimin her iki tarafı için de yeniliklerle dolu bir süreci temsil etmektedir.
Belediye şirketlerinin statüsü nedir?
Sonuç Kısaca: “Belediye işletmeleri nelerdir?” Sorusunun cevabı “özel hukuk tüzel kişileri”dir. “Belediye şirketleri ne değildir?” Sorusunun cevabı: kamu kurumu, kamu örgütü, devlet iktisadi teşebbüsü (KİT) veya belediye iktisadi teşebbüsü (BİT) değildir.
Belediye şirketleri taşeron mu?
2018 yılında yürürlüğe giren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelerdeki geçici işçiler belediye içindeki şirketlere devredildi. Ancak taşeronluk sistemi henüz bitmedi. Belediye içindeki şirketler tarafından kalıcı olarak güvence altına alındı.
Belediye şirketi emekli çalıştırabilir mi?
Madde metnine göre; emekli aylığı alırken belediye idaresinde çalışmak mümkün değildir.
Belediye çalışanları hangi statüde?
Dolayısıyla bu şekilde istihdam edilenler memur statüsünde olup, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince 9 uncu dereceden başlayıp her yıl ve üç yılda bir bir kademe artarak 1 nci dereceye kadar yükselirler.
Belediye şirket işçilerinin kıdem tazminatını kim öder?
Benzer şekilde birçok alt işveren, işçinin kıdem şartlarını sağlasa bile kıdem tazminatını ödememekte, uyuşmazlık halinde alt işverene ulaşılamamakta ve müteselsil sorumluluk ilkesi gereği ödemenin tamamı ana işverene bırakılmaktadır.
Belediyeler ticaret yapabilir mi?
Buna göre belediyeler, özel ve tüzel kişiler gibi, temel haklar olan çalışma ve ticaret yapma hakkına sahiptirler. Bu nedenle belediyelerin, 19 uncu maddenin birinci fıkrası sınırları içinde, diledikleri konuda şirket kurma ve kurulmuş şirketlere ortak olma hakkına sahip oldukları söylenebilir[8].
Belediye çalışanı işyeri açabilir mi?
Şahıs şirketi: “Sigortalı bir çalışan şahıs şirketi kurabilir mi?” Bu soru sıklıkla sorulur. Evet, özel sektörde çalışan ve iş sözleşmesinde aykırı bir madde bulunmayan herkes şahıs şirketi kurabilir ve tüm yasal işlemleri çekincesiz olarak yürütebilir.
Belediye personel şirketi nasıl kurulur?
Cevap: Belediyelerde şirket kurmanın iki yolu vardır. İlk yol, son yıllarda izin verilmeyen Bakanlar Kurulu kararıyla şirket kurmaktır. İkinci yol, belediye hukuku çerçevesinde izin verilen bütçeli şirket kurmaktır.
Belediyeler şirketlere ortak olabilir mi?
Diğer kanunlar da belediyelere şirket kurma ve şirket iştiraki hakkı tanımaktadır.